Thursday, January 28, 2016

Penang 3 days 2 night (part 1)



Assalamualaikum..

Its been a tough 6 month. Never expected that degree life would be this hard. Luckily its semester break and I truly believe I deserve a vacation. Hahaha. Okay mulanya planning nak pergi Langkawi sebab senang ada package jadi tak perlu la susah payah nak settle pengangkutan dan penginapan. Tapi budak-budak yang nak join tak jadi pergi jadi aku dengan nomi tukar lah plan untuk ke Penang sebab aku memang nak cari makan kat sana.

Preparation. Well not much honestly. Kteowg buat meeting kat kedai mamak lepas tu google je tempat-tempat yang nak pergi, check price fees untuk enterance, cari hotel , cari tiket bas. Aku dengan nomi buat research dari blog orang cara dieowg travel ke penang. Banyak sangat cara sebenarnya depends kepada tahap adventure kau dengan bajet. Tahap adventure kteowg kira sederhana lah, bajet pulak tak lebih RM500.

Bertolak malam pukul 10.30 hari khamis. Why malam and hari Khamis? malam sebab yusrina dengan nina kerja sampai pukul 6 petang hari tu. Khamis sebab jumaat kat johor cuti dan ahad cuti jugak sebab thaipusam. Itu sebab lah dieowg ni boleh join, kalau tak aku dengan nomi je berdating ke Penang. hahaha. Harga tiket Muar- Penang RM59.


Sampai Rawang kteowg membebel walhal orang lain tidur. Mamat belakang siap berdengkur baik punya. Haha. Lepas rawang budak2 nie tidur sampai bukit merah. Bangun2 terus makan lepas tu membebel lagi lepas tu tidur balik. What do u aspect? Dalam bas kot, benda tu je boleh buat. haha. Berhenti kat Georgetown aku terjaga sebab aku nak tengok time naik jambatan Penang. Mula2 plan nak turun Georgetown lepas tu naik feri ke Penang tapi macam malas pulak. Jadi terus jelah ke Penang iaitu turun dekat bas station sungai Nibong. Tepat2 subuh sampai jadi solat dulu kat bas station.

Rehat sekejap lepas solat, makan roti then waze hotel kteowg (Hotel campbell times). Harga not bad lah, kebersihan pon tip top. Total 3 hari 2 malam RM320 (4 orang) jadi seorang RM80. Dah tahu hotel kat mana jadi turun bawah naik bas rapid. Sistem bas rapid kat Penang ni sangat systematic jadi takkan pening lah. Kat tempat tunggu bas ada map bagi tahu kene tunggu bas kat mana and bas tu boleh bawak ke mana. Hotel kat lebuh campbell jadi boleh naik bas no 301. Tapi kene melintas jalan tunggu tepi jalan. Dari bas station sungai Nibong ke Komtar RM2. Sebab tak tahu kat mana kteowg follow akak sorang ni sebab die pon turun sana. 

Dari komtar nak ke lebuh campbell kene jalan sikit dengan beg berat gigih la daki jejantas. Nak pergi lebuh campbell tu mesti lalu pejabat polis dengan bazar chowrasta. Kat situ ramai orang shopping jeruk pak ali. Disebabkan baru pukul 7 pagi lagi. Check in pukul 2 petang jadi kteowg settle bayaran dengan deposit then tinggalkan beg kat lobby dan mintak amoi jaga kaunter map. Dalam 5 map die bagi kteowg dari map cari makan ke map tourist spot.  

pagi2 dah buat bising
Aku memang nak cuba roti bakar goyang dan kebetulan ada dalam map jadi google map jalan ke kedai tu. Nama kedai tu roti canai jalan transfer dan hanya satu blog je dari hotel jadi jalan kaki jelah. Betul2 tepi jalan dan dapat pulak table tepi jalan instead dalam gerai. Apa special kat kedai nie? roti canai banjir die lah dengan roti bakar goyang. Disebabkan aku dah melantak roti sardin yang mak nomi buat, tak bolehlah order dua-dua. Order jelah roti bakar goyang. Takdelah special mana pon sebenarnya. Rasa plain roti plus telur separuh masak. Kicap dengan pepper disediakan untuk bagi seasoning. Sepatutnya ambik roti canai lah. Hahaha. Harga roti goyang tu tak silap RM3.50.
 
Boleh lahhhh.


Sumpah macam tourist kteowg tengah-tengah makan bukak map gedabak lepas tu argue nak kemana. Haha. Lepas makan decide nak pergi tengok tiket kereta api sebab masih tak sure nak balik naik bas or kereta api. Jadi sempat tanya mamak tu nak naik bas apa. Die cakap tunggu je seberang jalan, nampak bas terus naik sebab bas semua akan turun jeti. Ohh, kaunter kerete api ada kat jeti. Jeti tu la tempat naik feri ke Butterworth. Dari jalan transfer ke Jeti dalam Rm1.50. Disebabkan tak tahu jeti tu kat mana kteowg terlepas stop jeti. Hahahaha. Nasib baik pakcik bas baik hati pusing balik drop kat bas station jeti.
Rapid bus

Tiket kereta api dari butterwoth ke kl central RM59. Lagi mahal dari tiket bas so terus tak jadi nak naik kereta api. Lepak dulu kat Jeti sebab kteowg ada sewa motor and uncle tu datang ambik kteowg nanti. Memang kelakar gila uncle ni. Semua benda nak cepat. Dah la datang naik motor so nina pergi dulu dengan die then nin bawak motor ambik sorang lagi. Aku pulak ikot. Dapat pulak scooter karisma lama. Jenis tempat duduk lebar. Kalau jadi passanger peha akan sakit sebab seat lebar jadi kene kangkang besar sikit. HAHAHA. Kalau tukang bawak sakit bontot. HAHA.

Helemet pulak semua kura-kura yang tak aprove by sirim. Scooter ni sewa murah sebab uncle tu cakap 'ambik mahal-mahal buat apa. Ambik murah ja ma.' Aku malas nak argue sebab die cakap pon kemain laju. Sewa sehari ke, setengah hari ke memang RM28. Takde istilah half price for half day. Die klentong kteowg kot. hahahaha. Deposit satu motor RM100 plus sewa RM84 (28x3). Kteowg sewa dua motor sebab 4 orang kan jadi bahagi jelah nanti fees tu. Tempat sewa ni betul-betul depan Hotel Red Inn dekat lorong love. 

Sebab lama lagi nak checkin jadi plan nak pergi Penang hill jadi waze la. Jauh jugak la sampaikan peha aku sakit. Tiba-tiba waze bawak pergi Taman Botanical Penang. Dah lah panas terik, boleh pulak waze main acah-acah. Tapi dah alang-alang kat situ jadi masuk jelah. Masuk free. Tempat ni cantik banyak bunga , pokok-pokok. Dah nama pon botanical kan. Snap gambar sikit sebelum tanya pak guard direction pergi penang hill. Otw pergi Taman Botanical ni panjang gila khemah dipasang sebab thaipusam. Rasa macam kat little india pulak. 
 
Botanical garden


Senang je nak pergi Penang hill sebab signboard ada plus jalan die takde nak kene belok-belok pon. Can u imagine bawak motor dah la color striking warna kuning plus helemt takde viser plus panas terik plus tak mandi dari bertolak semalam nya. Berlecak weh ketiak. HAHAHA. Bawak la kemana-mana pon mesti orang pandang. Mulanya aku risau gak la, ingatkan aku pakai helemet terbalik ke. Tapi yang aku perasan tourist mesti bawak motor scooter karisma nie maybe dieowg ingat kteowg tourist luar negara kot. HAHA
Penang Hill


Fees nak masuk Penang Hill nie murah je. Bagi yang ada student card mohon la bawak sebab masuk hanya RM5. Yus yang tak belajar lagi tu pon tunjuk card die dapat jugak. Nak bagi tunjuk ic pon boleh tapi RM10 lah. Nanti die bagi card sebagai tiket. Seperti biasa lah beratur panjang gila. Depan pasangan arab cun gila isteri die. Belakang pakcik makcik dari German kot. Ada apa je kat bukit bendera nie? Ada permandangan yang cun dari atas bukit, ada museum burung hantu, ada jambatan mangga yang korang tulis nama pasangan lepas tu mangga kat pagar ala-ala sweet tuuu. HAHA. Ada banyak sebenarnya tempat die tapi sebab aku dah letih dengan panas dengan tak mandi lagi so kteowg lepak kat centre point je. Sempat la si nina ngorat brother arab sorang tu siap tangkap gambar and ambik no telefon. hahahaha.
pakai card okay tiket die

Takde boyfriend la nak mangga




Last time aku pergi sini which 11 years ago tak banyak pon benda kat atas ni tapi sekarang ada macam-macam. ada satu bangunan macam watch tower kat tebing sebelah enterance masuk kat atas. Gayat jugak lah. Nak tangkap gambar memang cantik la. Tapi haritu berkabus sikit, jadi tak clear sangat.
 
...
sejuk .





  Lepas bukit bendera ni kteowg balik hotel nak check in untuk rehat kejap dengan mandi.

Habis lah part 1 nie. Nanti aku sambung part 2 okay....  


No comments:

Post a Comment